DNV velger Reodor – skal løse historisk utfordring

På 70-tallet skjøt vindkraftindustrien fart, og det ble reist tusener av vindmølleparker verden rundt. Nå, 50 år senere, møter verden på en helt ny problemstilling: Hva gjør man med en 300-tonns vindturbin når den har nådd enden av livsløpet sitt? Dette har DNV funnet en løsning på, og nå skal Reodor bidra til å utvikle en digital tjeneste som gjør det enkelt å ta den i bruk.

Denne saken ble omtalt i Shifter 28.11.2022. Les den her.

I dag graves de fleste av vindturbinene ned i jorda, i mangel på en bedre løsning. I 2020 skrev Bloomberg om Casper, Wyoming i USA, hvor 870 vindturbinblader ligger nedgravd under en søppelfylling. WindEurope estimerer at 25 tusen tonn vindturbinblader kommer til å måtte resirkuleres innen 2025, og innen 2030 øker antallet til 52 tusen tonn.

– Dette er første gang i historien vi har møtt på en slik utfordring. En vindturbin har et livsløp på ca 20-30 år, og nå ser man at det er mange vindturbiner som nærmer seg slutten av livsløpet sitt. I dag er gjenvinning og avvikling av disse ekstremt manuelle og kompliserte prosesser, og store mengder vindturbiner ender derfor opp på dynga, i stedet for å komme til nytte igjen, sier Lucy Craig, direktør for vekst, innovasjon og digitalisering og energisystemer i DNV.

Verdensledende domenekunnskap
DNV har som formål å virke for sikring av liv, verdier og miljø. Konsernet har tidligere investert stort i vindkraft, og vant i 2021 anbudet fra Nordisk Energiforskning med å utvikle et rammeverk for offshore vindkraft på naturens premisser. Nå har de også samlet innsikt og data om hvordan vindturbiner som må tas ut av drift kan avvikles, gjenbrukes, og resirkuleres på mest mulig bærekraftig vis.

– DNV, som allerede har en stor kundebase med vindturbinprodusenter og sitter på verdensledende kunnskap om vindkraft, har jo forutsett behovet for en slik tjeneste, både gjennom dialog med produsentene, men også gjennom harde data. Kombinert med Reodors kreativitet og erfaring med å bygge produkter og tjenester får vi en perfekt match for å skape en løsning som potensielt kan løse et stort, globalt industribehov, sier Kate Butchart, strategisk rådgiver i Reodor Studios.

Sømløs resirkulering
DNV har tidligere etablert et internt gründerteam som gjør analyser og utvikler rapporter for eiere og operatører av vindmølleparker. Disse rapportene viser blant annet hvilke materialer vindturbinene inneholder, hvordan de kan avvikles på best mulig måte, hva som kan resirkuleres og hvordan.

Nå skal Reodor hjelpe DNV å forme dette til en digitalt tjeneste. Tjenesten har fått navnet ReWind, og skal skal gjøre det enkelt å planlegge for bærekraftig avvikling og gjenvinning når en vindpark har nådd slutten av livsløpet sitt. I tillegg til å hjelpe til å forme tjenesten, skal Reodor også bidra til å bygge og skalere konseptet som en intern startup hos DNV.

Spinner fortere med Reodor
Simon Ratcliffe, Portfolio and Operations Manager i DNV-konsernets inkubator, forteller at samarbeidet med Reodor har gjort det mulig å arbeide og iterere raskere enn om de skulle gjort alt internt.

– Vi valgte Reodor for å forenkle dreiningen mot en heldigital tjeneste og maksimere sjansene våre for å lykkes med skalering. Reodors kreativitet og erfaring med å bygge produkter og tjenester passer perfekt sammen med vår domeneekspertise og lidenskap for fornybar energi, sier han.

Digitaliseringsprosjektet har pågått i seks uker, og teamet jobber nå med å validere markedsbehov, utvilke tjenestekonsept, forretningsmodell og en skalerbar vekststrategi, basert på kundeinnsikt.

– Reodor har hjulpet oss å forstå våre kunders behov, konkretisere verdiforslaget og foredle forretningsmodellen vår. Vi gleder oss til å fortsette å jobbe med Reodor frem mot lanseringen av ReWind i 2023, sier Matthew Geraghty, Founder and Venture Lead i DNV.

ReWind-teamet har allerede begynt å teste tjenesten på ulike aktører i vindkraftindustrien. En av disse er Capital Dynamics Clean Energy, som investerer i prosjekter innen fornybar og karbonreduserende industri.

– ReWinds studie på resirkulerbarhet hjalp oss å få en bedre forståelse av utstyrets ​​resirkulerbarhet og de eksisterende og kommende resirkuleringsmetodene – inkludert metoder for komposittbladavfall og anslåtte avviklingskostnader. I tillegg ga tjenesten oss anbefalinger for ulike stadier av prosjektets livssyklus, som vi i Capital Dynamics håper å implementere for å minimere miljøpåvirkningen og redusere levetidsutslipp i fremtiden, sier Gintare Briola, Head of Portfolio Management, CEI i Capital Dynamics

Kan få store ringvirkninger
Nassir Achour, CEO og gründer av Reodor, er stolt over å få muligheten til å jobbe på et prosjekt som potensielt kan løse et enormt behov.

– Vi synes det er kjempespennende å få være med å lage bærekraftige løsninger for de industrielle sektorene. Når du lager en B2B-tjeneste med disse store, industrielle aktørene har du mulighet til å skape utrolig store ringvirkninger, som kan ha stor, positiv effekt på samfunnet. Vi ser alltid på prosjektene våre som langsiktige investeringer, og det gjelder dette prosjektet også. Dette har vi lyst til å følge i mange, mange år, sier Achour.

Les mer om ReWind her.