Innovatørstafetten: Ane Furu i iMove

Jammen er verden liten! Denne rundens mottaker av stafettpinnen ble ingen ringere enn vår egen styreleder Ane Furu, Chief Operating Officer i bilabonnementstjenesten iMove.

Hva jobber du med?
Jeg er ansvarlig for alle lanserte tjenester på imove sin teknologiplattform på tvers av land. Det betyr å legge til rette for at kundene våre lykkes og kan vokse sine tjenester, og at vi drifter våre leveranser på best mulig måte.

Hvor lenge har du jobbet med innovasjon?
Skrev mastergrad om koblingen mellom innovasjon og lønnsomhet på NHH i 2008, og har egentlig jobbet med innovasjon siden. 
 



Hvor i innovasjonsprosessen synes du det er mest spennende å jobbe, og hvorfor?
Vanskelig spørsmål – alle prosess-stegene har sin sjarm! Får mye energi av tidlig idéfase, men kommersialiseringsfasen gir et ekstra kick når produktet/tjenesten endelig skal testes i det virkelige liv.
 



Fortell om din største lærdom innen innovasjonsfeltet.
Etter å ha jobbet med innovasjon innenfor mange ulike selskaper har jeg lært viktigheten av å skille radikal/distruptiv innovasjon ut som egne satsinger – og kanskje helst i egne selskaper. Culture eats strategy for breakfast, er det noe som heter, og eksisterende forretninger har en tendens til å kvele nye satsinger som ikke passer innenfor dagens rammer, eller enda verre, spiser seg inn i deres inntekter. Jeg jobbet tidligere i Møller Mobility Group og tett med bildelingssatsingen Hyre, som var et godt eksempel på dette. Møller tok et modig og fremoverlent valg da de i 2017 etablerte Hyre som et eget selskap sammen med et sett eksterne gründere som fikk eierandeler. Tuftet på internt eierskap hos Hyre-ledelsen ga dette grobunn for fart, mulighet til å tiltrekke deg de riktige talentene og frihet til å bygge tjenesten slik de mente var best. I dag leverer Hyre den ledende bildelingstjenesten i Norge, er på vei inn i Sverige og Danmark, og har skapt store verdier for Møller Mobility Group, som fortsatt har majoritetsandel.
 



Er det noe du har lyst til å lære mer om fremover?
Jeg er alltid sugen på å lære og gjerne innenfor ulike arenaer, men i tiden fremover har jeg mest lyst til å lære praktisk og lykkes med å eksportere norsk teknologi og etablere et europeisk fotfeste, som er det vi i imove er i ferd med å gjøre.
 



Fortell om en kul case du har sett som inspirerte deg.
Arrangement- og opplevelsesselskapet Momentium som eies og drives av Lars og Ante (tidl. del av bandet The Margarets) og som i praksis driver med lokalsamfunn- og regionsbygging. Selskapet opererer innenfor flere felt, som konseptutvikling, planlegging, booking, markedsføring, frivillighåndtering, økonomi, sponsorpleie, event, arrangementsutvikling og gjennomføring. Kanskje mest kjent for festivalene Ålesund Live, Sommerfesten på Giske, Jugendfest og Minijugend på Sunnmøre, men har også etablert, og er fortsatt sentral i driften av, Ocean Sound Recordings på Giske (en av Europas ledende innspillingsstudioer), Øygardshallen på Giske, Terminalen Byscene, Molo Brew, Pir Co-working space og restaurant- og kulturhuset Bro i Ålesund sentrum, i tillegg til at de har lansert billettsystemet Tikkio. En utrolig kul case som viser drivkraft i praksis – imponerende!


Kan du anbefale en bok/podkast/blog/dokumentar du har blitt inspirert av?

Dokumentaren "Free Solo" – en påminner om at det meste er mulig med fokus og dedikasjon.
 



Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?
Hege Poppe, Head of Innovation Home Care i Orkla Home & Personal Care Norway. En spennende dame jeg hadde gleden av å bli kjent med i høst da vi begge deltok i Æras masterclass for innovasjon og bærekraft, og fikk en smakebit på noen av de kule innovasjonene hun jobber med i Orkla Health.

Hva er innovatørstafetten?
Innovatørstafetten er en intervjuserie i stafettformat som sendes til folk som jobber med produkt- og forretningsutvikling. Det finnes så mange fine og flinke folk som jobber med faget, som vi gjerne skulle visst mer om. Med denne intervjuserien vil vi gi litt oppmerksomhet til disse – og få med oss litt lærdom i samme slengen.