Innovatørstafetten: Anne Gro Johansen i Willder Strategy

Anne Gro Johansen har jobbet i flere av Norges største selskaper og utviklet et Sushi-kit for dagligvare. Nå jobber hun som Kreativ Forretningsutvikler i konsulentselskapet Willder Strategy, samtidig som hun utvikler et eget konsept som skal gjøre det enklere å innrede med planter.

Hva er innovatørstafetten?
Innovatørstafetten er en intervjuserie i stafettformat som sendes til folk som jobber med produkt- og forretningsutvikling. Det finnes så mange fine og flinke folk som jobber med faget, som vi gjerne skulle visst mer om. Med denne intervjuserien vil vi gi litt oppmerksomhet til disse – og få med oss litt lærdom i samme slengen.

Hva jobber du med?
Jeg hjelper kunder med å identifisere nye mulighetsrom, finne nye innganger til prosjekter, utvikle nye konsepter og følge disse gjennom hele løpet.

I tillegg til at jeg jobber som konsulent i Willder, jobber jeg i min egen startup, PlanteUniverset. Det går ut på at du får et anbefalt planteutvalg, med potter og jord, basert på hvor du bor, din stil og din kompetanse med planter. Du får det levert på døren, og så er det en digital gartner som gir deg oppfølging. Vi søkte pilotkunder i vår, så nå har vi hatt 14 kunder i løpet av sommeren 2022 og testet deler av den digitale tjenesten. Planen er å skalere opp mot neste år, så nå justerer vi basert på den læringen vi har fått.

Hvor lenge har du jobbet med innovasjon?
Jeg har jobbet med innovasjon hele min karriere – 17 år. Primært i store selskaper som Tine, Orkla og Rema 1000, men jeg har også vært gründer. Dette er andre gangen jeg gründer noe. Så jeg har kjent hvor krevende det kan være i store etablerte selskaper, å få nye ting på plass og ut i markedet, men også det å stå på egne bein, hvor du til tider kan kjenne på at pulsen går ganske høyt.

Hvor i innovasjonsprosessen synes du det er mest spennende å jobbe, og hvorfor?
Jeg er hekta på innsikt. Det er spesielt gøy når du finner den nøkkelinnsikten hvor du skjønner at her er det noe som kan bli noe, og du også klarer å teste hypotesene rundt den innsikten og skjønner at her er det forretningspotensial. Det synes jeg er ekstremt gøy.

Og selvfølgelig er det ingenting som er så gøy som når du opplever en attraksjon, sånn som når vi lanserer en pilot og opplever at vi treffer på konseptet, da gir jo det en kraft til å holde ut. Det er alltid masse opp- og nedturer hele veien, men når du forstår at du har funnet en nøkkelinnsikt, fått noe ut og funnet en product-market-fit, da får jeg kick og energi.

Fortell om din største lærdom innen innovasjonsfeltet.
Jeg tenker at den største lærdommen er at man alltid må ha evnen til å justere seg. At man ikke blir så forelsket i sin egen idé at man blir blind. Man skal ikke forkaste noe, men man skal justere. Og det tror jeg er en utrolig verdifull læring, som jeg hadde i den første startupen min.  

Jeg og kollegaen min fra Sør-Korea utviklet et sushi-kit, med ferdig oppskåret fisk og forkokt ris og alt, så du kunne lage fersk sushi hjemme på 15 minutter. Vi kom ut i markedet og fikk full distribusjon i nesten hele Norge, men så var det egentlig verdikjeden som ødela for oss.

Dette er jo mange år siden, og det faget har utviklet seg veldig med at teknologi har blitt tilgjengelig for alle, så det er mye enklere å få testet ut ting før du er på markedet nå. Men da gikk jo vi hele veien ut først, og da var det mye tøffere å korrigere etterpå. Så det tenker jeg er min største lærdom. Og det opplever man ofte i store selskaper, at man forkaster en idé for tidlig. At du har noe der, men det er kanskje uttaket som er feil, eller bare små deler, som, hvis du justerer, kan bli noe helt annet.  

Er det noe du har lyst til å lære mer om fremover? I så fall, hva?
I den nye startupen min jobber vi med planter, så forhåpentligvis få enda mer tid til å få fart på denne. Men sånn innovasjonsmessig synes jeg det er veldig spennende hvordan man tester i små bolker. Jeg ser hvilken kraft det gir å ha disse smarte verktøyene som ikke koster noen ting, man må bare få det ut og lære. Så en enda bedre kombinasjon av metodeverk inn mot testing og læring, og iterere på det – optimalisere den prosessen.

Fortell om en kul case du har sett som inspirerte deg.
Det er to caser: Nordic Circles, et selskap som en av mine kolleger har gründet, som handler om oppsirkulering av stål. Forretningsmodellen går ut på å gjenbruke stål fra skip og oljeplattformer, og omdanne det til nye byggematerialer. Den casen inspirerer meg fordi de har turt å ta tak i dette med sirkulære forretningsmodeller og jobbet veldig grundig med det, og fått ut små piloter som gjør at de har fått ekstremt mye oppmerksomhet.

En annen case som jeg synes er veldig bra, er Påfyll fra Orkla. Plast er en så stor del av det å kjøpe vaskemidler, men når vi har brukt opp vaskemiddelet så er jo emballasjen ofte like fin, det er et materiale som har verdi. Og så har de tenkt: hvordan kan vi skape et system som gir slutt på engangsbruk og søppel, der ombruk står sentralt?

Så da kommer vaskemidlene i litt større beholdere, som du fyller på mindre beholdere rundt omkring i huset. Og når det er tomt, får du påfyll. Så da setter du den tomme beholderen på trappa, også kommer det nytt. De har akkurat lansert en prototype hvor de har jobbet veldig godt med å få høyskoler involvert, og få med forskningsmiljøene i hele prosessen. Og det er veldig spennende synes jeg, å få realisert ting som bryter med etablerte forretningsmodeller – de går fra en lineær verdikjede til en sirkulær forretningsmodell. Og at de har klart å få ro i organisasjonen til å holde på med det.


Kan du anbefale en bok/podkast/blog/dokumentar du har blitt inspirert av? Hvorfor likte du denne?
Jeg synes podkasten “Bærekrafteventyr med Jørgensen & Pedersen” er veldig bra. Der får man en oppdatering på sirkulære forretningsmodeller, hva som foregår, og hva slags utfordringer som finnes rundt det å gå de veiene. Så den kan jeg anbefale til alle som er opptatt av den bærekraftige fremtiden som vi alle må ha et forhold til. De gutta der er bare kjempedyktige og veldig engasjerende.

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?
Jeg tenkte på en som heter Gunhild Vedum, som har doktorgrad i innovasjon og jobber på Høyskolen Innlandet. Hun har jobbet mye med tjenesteinnovasjon inn mot selskaper og bedrifter og er en kjempesmart dame å prate med.