Innovatørstafetten: Hege Poppe i Orkla

Hege Poppe har jobbet med innovasjon i over et tiår. Nå jobber hun i Orkla, som Head of Innovation Home Care. Møt denne rundens mottaker av stafettpinnen!

Hva er innovatørstafetten?
Innovatørstafetten er en intervjuserie i stafettformat som sendes til folk som jobber med produkt- og forretningsutvikling. Det finnes så mange fine og flinke folk som jobber med faget, som vi gjerne skulle visst mer om. Med denne intervjuserien vil vi gi litt oppmerksomhet til disse – og få med oss litt lærdom i samme slengen.


Hva jobber du med?
Stillingen min er Head Of Innovation Home Care, og jeg kommer fra stillingen som Head Of Innovation Personal Care. Home Care går ut på alt av vaskemidler og vaskeredskaper – tøyvask og slike ting. Så vi har jo da hele Klar-porteføljen, Omo, Blenda, Jif, Zalo, Milo og flere nordiske merker.


Hvor lenge har du jobbet med innovasjon?
Jeg har jobbet med innovasjon de siste 11 årene, og da primært med produktinnovasjon.


Hvor i innovasjonsprosessen synes du det er mest spennende å jobbe, og hvorfor?
Jeg jobber jo med hele innovasjonsprosessen egentlig, og i hele verdikjeden – fra idé og helt til produktet lanseres – og jeg synes hele prosessen er veldig spennende. Men jeg liker kanskje den eksplorerende startfasen aller best, hvor vi utforsker ulike retninger og muligheter. Den fasen hvor det bobler og alt er mulig, uten å sette noen begrensninger. Jeg er en visjonær person og ganske optimist, så jeg elsker at alt er mulig, før man på en måte lukker inn og ser på begrensningene.


Fortell om din største lærdom innen innovasjonsfeltet.
Det er vel dette med viktigheten av å gjennomføre eksperimenter. Folk gjør virkelig ikke det de sier; det som er logisk for innovatørene og oss er ikke nødvendigvis logisk for brukeren og mottakeren. Så dette med tidlig testing og observasjon og lære, for så og teste og lære og utvikle igjen, er viktig. Sånn at ikke vi sitter og mener og tror ting som vi er overbevist om at forbrukeren skal forstå og synes er ålreit.


Er det noe du har lyst til å lære mer om fremover? I så fall, hva?
Jeg synes det er veldig spennende å se på hvordan teknologi kan forenkle, revolusjonere og gjøre livene våre bedre, og ikke minst grønnere. Og også innovasjon gjennom smarte partnerskap og allianser – hvordan vi kan koble oss sammen for å samarbeide og utnytte våre smarte kompetanser og gjøre de til noe større igjen. Og dette med innovasjon gjennom nye forretningsmodeller; vi ser ofte at det er ikke nødvendigvis at et produkt skal løse alt, det er jo måten det selges på eller at man kan addere ulike ting på, ulike tjenester eller andre ting.


Fortell om en kul case du har sett som inspirerte deg.
Det er så mye som inspirerer meg, og på helt ulike plan. Men mye av det går på hvordan teknologi kan effektivisere og forenkle hverdagen vår, fra for eksempel Vipps, med hvordan vi overfører penger til hverandre, til skattemeldingen og hvordan vi leverer den nå, til strøm – hvordan vi kan overvåke det. Og små roboter og hvordan teknologi inn i hjemmene våre har gjort de smartere. Hjemmet rengjøres jo mens vi er på jobb. Og det kan også være ulike kjemiske formuleringer som gjør mye, for eksempel probiotiske formuleringer som kan gjøre inneklimaet bedre og som er bærekraftig og godt for deg. Og som kan løse ganske store behov. Så det er ganske mye, men det dreier seg mye om teknologi.


Kan du anbefale en bok/podkast/blog/dokumentar du har blitt inspirert av? Hvorfor likte du denne?
Jeg har jo lyttet mye til ulike podkaster, blant annet Innopodden. Det er rett og slett ulike innovatører som snakker om sine erfaringer, læringer og tabber, på en veldig ærlig måte. Og Shifter er jo også en podkast som jeg synes er kul å følge med på, med ulike selskaper og gründere som snakker. Og Oslo Business Forum, med YouTube-snutter.


Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?
Jeg har lyst til å sende den videre til Anne Gro Johansen, kreativ forretningsutvikler i Willder. Hun er en utrolig herlig og modig dame som virkelig brenner for innovasjon og faget.