Nina designet fysiske brukeropplevelser – så ville hun jobbe digitalt

For Nina Knoph er det brukeropplevelsene som trigger skaperlysten. Som interiørdesigner fant hun glede i å designe brukeropplevelser i fysiske rom. Nå, som UX-designer i Reodor, har hun gått over til det digitale, men interessen er fortsatt den samme; hvordan opplever vi mennesker et rom, en tjeneste eller en app?

UX-design står for User Experience Design, og handler i stor grad om å designe nettopp brukeropplevelser – gjerne i et digitalt format. Som UX-designer i Reodor får Nina bryne seg på alt fra design av smartladingsapper til innsiktsarbeid. Uansett hvilket prosjekt hun jobber på, handler mye av jobben hennes om å hjelpe brukeren å finne den enkleste veien til mål; for at innovasjon skal fungere i praksis er det nemlig nødt til å oppleves som sømløst, og da spiller UX-design en viktig rolle.

– Det handler mye om flyt. For eksempel, når du kommer inn på en nettside, eller på en app: hvor skal du trykke deg videre? Hva er det mest logiske valget? Og hvordan skal man plassere knapper og bokser for at du skal oppleve den som behagelig å bruke, og ikke minst for at du skal fortsette å bruke tjenesten? Forteller Nina.

Da hun jobbet med å utvikle smartladingsappen Fortum 360 for eksempel, måtte hun først se på hele brukerreisen bak smartlading. Hvilke funksjoner er mest nyttige for brukeren og hvordan sørger man for at disse er enkle å finne og benytte seg av? Og hvis noe går galt, hvordan blir brukerne informert om det, og om hva de skal foreta seg?

Om du er Fortum-kunde og har elbil, kan du nå teste resultatet selv.

Fra romlige til digitale opplevelser
Nina er utdannet UX-designer ved Fagskolen Kristiania, men har også en bachelorgrad i interiørdesign. Før hun begynte i Reodor i fjor, jobbet hun blant annet i Varner Gruppen, med design av brukeropplevelser i butikk.

– Jeg jobbet blant annet med hvordan kampanjer skulle se ut i butikkene. Men så kom pandemien, og jeg fikk plutselig tid til å tenke på hva jeg egentlig hadde lyst til å drive med, sier hun.

Da gikk det opp for Nina at det var brukeropplevelsesaspektet ved interiørdesign hun var mest interessert i. Hvordan menneskene opplever og bruker rommet de befinner seg i, og hvilke grep hun som designer kunne gjøre for å påvirke dette.

– For eksempel med interiørdesign i en butikk: Hvordan plasserer man ting for at det skal oppleves mest mulig sømløst å bevege seg rundt i butikken? Og hvordan plasserer man varer for å øke sjansene for mersalg?

Etter å ha jobbet en stund med fysiske brukeropplevelser, ønsket Nina å utforske det digitale. Etter et studie i interaksjonsdesign på Fagskolen Kristiania og en praksisperiode i Bookis, begynte hun som intern i Reodor. I løpet av kort tid var hun ansatt.

Utvider horisonten i Reodor
Som UX-designer i Reodor får Nina muligheten til å dykke ned i alle mulige fagfelt. Det er også noe av det hun liker best med jobben sin.

– Noe av det jeg synes har vært veldig gøy med å jobbe prosjektbasert, er jo at man blir nødt til å sette seg inn så mange ulike temaer, som gjør at man utvider sin egen horisont også. Den ene perioden er det kanskje strøm, og da må man sette seg skikkelig inn i det i noen måneder, og så er det kanskje noe helt annet igjen. Og den variasjonen synes jeg gjør arbeidshverdagen spennende, sier hun.

For ikke å snakke om folka, selvfølgelig.

– Jeg ler jo veldig mye på jobb. Noe av det aller beste må jo være vennskapet og samholdet vi har her, legger hun til.

Vannski, barn og interiør
På fritiden hender det Nina fortsatt driver med interiørdesign. Lidenskapen for romlige opplevelser er nemlig ikke borte, selv om hun nå jobber digitalt. Og når hun ikke designer fysiske eller digitale rom, liker hun å røre på seg, eller skape i andre formater.

– Jeg står på vannski, klatrer, trener styrke, og alt det der. Også liker jeg å sy, sier hun.

Nå går mesteparten av tiden imidlertid til å forberede seg på foreldrerollen hun snart skal tre inn i. Om ikke lenge er det nemlig en liten, nyfødt jente som kommer til å ta mesteparten av UX-designerens oppmerksomhet.

– Det er jo mye å sette seg inn i seg selv, sier Nina.