Reklame og tjenestedesign – to sider av samme sak?

Etter å ha jobbet med TV og reklame innså Ole Sundfær Haug at det var selve produktene og tjenestene, og ikke bare reklamene for dem, han var interessert i. Det førte til en master i tjenestedesign og en åpen søknad til Reodor, hvor han nå jobber som UX- og tjenestedesigner.

Oles arbeidshverdag varierer mellom å designe digitale produkter og tjenester, og organisere selskapets interne arbeidsprosesser. Stort sett handler det om problemløsning.

 

– I en designrolle gjør man jo veldig mye forskjellig, men det jeg liker best er den biten som handler om å finne en god løsning på et problem, og så knekke den nøtta på hvordan man skal ta det fra idé til implementering. Hvordan noe skal se ut og funke. Og da også, hvordan man kommuniserer dette ut til folk, sier Haug.

 

Akkurat kommunikasjon har Ole mange års erfaring med. Da han gikk på videregående, var det nemlig filmfotograf og regissør han skulle bli. Etter tre år på Westerdals gikk han først inn i TV-bransjen, og deretter reklamebransjen. Etter hvert innså han imidlertid at det var produktene og tjenestene, og ikke reklamene for dem, han var mest interessert i.  

 

Jeg var mer opphengt i problemene vi løste. Og der henger jo reklamefilm, kommunikasjon og tjenesteutvikling veldig tett sammen. Det er jo to sider av samme sak: Med designmetodikk prøver man å løse problemet, og med reklamefilm og kommunikasjon prøver man å fortelle brukeren om hvordan man har en løsning på det, sier han. 

Ole er også en dreven fotograf. Dette er bare et av de mange flotte bildene han tok på workation i Lofoten.

En god potet

Etter å ha jobbet en stund i IT-selskapet Syscom, tok Ole en ettårig master i tjenestedesign. Så fort masteroppgaven var levert – faktisk samme dag – sendte Ole inn en åpen søknad til Reodor, hvor han nå får bruk for flere av sine fagfelt. 

 

–  Produkt- og tjenesteutvikling henger jo tett sammen med markedsføring, så jeg ser ingen grunn til at man ikke kan lære av de forskjellige disiplinene, sier Ole.

 

De første månedene jobbet han fra Lofoten, via Reodors Workation-ordning. Da brukte han dagene på et prosjekt for strømselskapet Fortum, og surfet i minusgrader på ettermiddagene. Nå er prosjektet blitt til en tjeneste som gjør flytteprosessen enklere. Ole har bidratt med både UX-design, tjenestedesign og utvikling underveis.

– Jeg har vært en god potet rett og slett, litt for at det skal kunne gå fort å teste og implementere nye design, sier han.

Sykling eller jive – Ole holder seg i bevegelse

Selv om hverdagen i Oslo begrenser mulighetene for iskald surf, finner Ole andre måter å holde seg i bevegelse på. Det har han alltid gjort.

 

– Hvis jeg sitter stille får jeg lopper i ræva. Da jeg var kid var jeg stort sett ute hele tiden. Jeg vokste opp i byen. Rundt syvårsalderen eller noe sånt, fikk jeg ikke lov til å krysse veien, men jeg fikk lov til å sykle rundt kvartalet, på fortauet. Så det ble en favorittaktivitet, det kunne jeg godt gjøre noen timer hver dag, ler han.

 

Nå holder han på med det aller meste. Han spiller fotball og innebandy, sykler, og lærer seg cha-cha-cha og jive med samboeren sin.