Skibomsen som brakk foten og ble innovatør

En skiulykke, en brukket fot og en god dose kjedsomhet skulle vise seg å bli Magnus Bjellands inngangsbillett til innovasjon.

Magnus er tjenestedesigner i Reodor. Jobben hans handler om å se det store bildet. Både fra brukerens perspektiv, og som bedriften som leverer tjenesten. Det handler om den totale brukeropplevelsen, og hvilke ledd Magnus kan forbedre for å løfte maskineriet til neste nivå.

– Mange tenker at innovasjon må være stort og nytt. Man skal liksom gå inn i en bransje og gjøre noe helt annerledes, men det er ikke alltid det beste for etablerte bedrifter, sier han. 

Magnus mener at det å forbedre de tjenestene man faktisk leverer, kan vise seg å være den enkleste, raskeste og mest inntektsbringende veien til innovasjon, og en god start for mange selskaper. I Reodor får han bryne seg på et bredt spekter av oppgaver, på tvers av bransjer. 

– Som tjenestedesigner i Reodor får jeg lov til å lære meg masse nye ting, samtidig som jeg kan bruke erfaringene mine fra tidligere jobber til å minimere risiko, og øke sjansen for å lykkes. Det gjør at all den harde jobben med prøving og feiling i fortiden virkelig kommer til nytte og oppleves som meningsfullt, selv om det kanskje ikke gjorde det akkurat da, sier Bjelland.

Brukertesting, brukertesting, brukertesting.

Magnus har tidligere vært gründer av ulike selskaper i London, og har i tillegg jobbet med innovasjon for Cancer Research UK. Nå får kundene i Reodor nytte av erfaringene han har gjort seg underveis. Magnus har selv kjent på kroppen hva det betyr å starte opp noe, og alle fallgruvene man kan gå i. 

– Da jeg bodde i London hadde jeg nok en litt naiv tilnærming til innovasjonsfaget.

Jeg lagde for eksempel en app ved navn Listit, som baserte seg på delingsøkonomi og det å leie ting av hverandre, sier han, og legger til: 

–Jeg tenkte at jeg ikke trengte å gjøre brukerundersøkelser, og bare kunne designe dette fordi jeg visste best hvordan det skulle gjøres. Appen ble deretter lansert i London, men folk hatet det jo! Ingen ville leie av hverandre. Det kan jo selvfølgelig ha vært timing, men jeg burde gjort mer research og testing, og funnet ut hvordan det egentlig burde fungert.

Da han jobbet i Cancer Research UK, lærte Magnus imidlertid hvor viktig det er med brukertesting. 

– Å jobbe med innovasjon i en veldedig organisasjon er noe alle som jobber med vårt fag hadde hatt godt av. Når det er donasjoner som finansierer prosjektene er alt nødt til å testes grundig før det går ut på markedet, risikoen for å mislykkes skal omtrent være lik null, forteller Magnus.

Veien til Reodor

– Jeg var egentlig skiboms før, og drev med frikjøring. Så knakk jeg foten på syv steder og ble sittende i flere måneder uten at jeg kunne stå på ski, eller feste, eller gjøre noe annet av det jeg syntes var gøy. Så da tenkte jeg: Hva skal jeg gjøre nå?

Da han noen uker senere karret seg inn på en forelesningssal på BI med krykker og gipset fot, opplevde han et vendepunkt. Magnus ble nerd på dagen. Det resulterte i to bachelorgrader. En i Oslo og én i Frankrike, før han tok en mastergrad i innovasjon, kreativitet og ledelse ved Cass Business School i London. Magnus ble etter hvert godt etablert i London med både samboer, jobb og noen startups under beltet. Så kom det plutselig en Facebook-melding ut av det blå, fra en venninne han ikke hadde snakket med på lenge.

– Hun skrev at hun hadde kommet over en stillingsannonse og tenkt på meg. Det var den første annonsen Reodor la ut, forteller han. Magnus søkte på jobben og snart kunne han sette seg på flyet hjem til Norge igjen, som Reodors første ansatt.

Risiko uten å brekke beina

Når Magnus ikke er på jobb, foretrekker han å game, lese, lage ting, eller lære seg noe nytt. Akkurat nå bruker han kveldene på å lære 3D-design.

– Livet er jo fortsatt risky, men på en litt mer fornuftig måte enn skigreiene.

Jeg har jo kommet inn på partnersiden i Reodor, så jeg gleder meg til å få mer ansvar og hjelpe Reodor å vokse. Samboeren min og jeg har kjøpt oss leilighet, vi har alle forsikringer i orden og jeg har satt opp et investeringsselskap. Blitt voksen rett og slett, sier Magnus.


Sjekk ut Reodor på LinkedIn for å få jevnlig, faglig påfyll.